Fit en in Balans. Thuiswerken met: 'Online Start & Stop'

 

Nu thuiswerken voor velen meer regel dan uitzondering is, ontstaan er nieuwe dillema’s. Want hoe kun je vanuit huis met volle aandacht je werk doen en hoe kun je met volle aandacht ‘thuis’ zijn als het werk gedaan is? Na het dichtklappen van de laptop, ontbreekt bijvoorbeeld een fietstocht om de werkdag op een natuurlijke manier los te laten. Voor de een leidt het voortdurend alleen werken ertoe dat een focus op de werkzaamheden lastiger wordt. De ander stapt na het werk meteen het gezinsleven in, terwijl het project met stevige deadline nog in het achterhoofd speelt. 

 

Onzekerheid over de toekomst door de coronacrisis, is bij veel mensen van invloed op de fysieke en geestelijke gesteldheid. Sociale interactie, afstand nemen, voldoende beweging en ontspanning, staan in deze nieuwe thuiswerkrealiteit onder druk. Het vervagen van de grens tussen werk en niet-werk kan in deze periode bij medewerkers leiden tot stress, prikkelbaarheid of andere vormen van onrust. DailyLifeBytes wil medewerkers, juist in deze woelige tijd, helpen om fit en in balans te blijven tijdens het thuiswerken. 

 

Doelstellingen ondersteuning medewerkers

  • Fit en in balans thuiswerken door: 

    • Fris en met focus aan het werk te beginnen

    • Opgeruimd de werkdag af te sluiten en het werk bewust los te laten

    • Binding met organisatie en collega’s te versterken

 

Samen de thuiswerkdag goed beginnen en afsluiten met online mindful sessies

Onduidelijkheid over wat er voor ons ligt en niet bij machte zijn om de situatie te beïnvloeden, kan het gevoel teweegbrengen dat we een speelbal zijn van de omstandigheden. Structuur geven aan de dag, het plannen van rustpauzes en het zorgdragen voor voldoende beweging biedt medewerkers houvast. 

 

Medewerkers regie teruggeven over hun werkdag 

Om werkelijk fris, opgewekt en met focus aan het werk te gaan, is het belangrijk om bewust een overgang te maken van privé naar werk. En om werkelijk thuis te kunnen ontspannen en beschikbaar te zijn voor de omgeving, helpt het om bewust een overgang te maken van werk naar privé. DailyLifeBytes faciliteert met FULL START, FULL STOP een online opstart en afsluiting van de werkdag om deze overgangen te markeren. 

 

Thuiswerkers komen elke dag in de ochtend en aan het einde van de middag 20 minuten online samen voor een sessie onder begeleiding van een ervaren trainer. Een relatief kleine inspanning op gezette tijden, geeft hen de mogelijkheid om zelf de regie terug te nemen over de werkdag en vervaagde grenzen tussen werk en niet-werk terug te brengen.  

 

Visie, aanpak en mogelijk programma online sessies DailyLifeBytes

DailyLifeBytes is erin getraind om situaties die zich in het leven voordoen in te zetten als momenten om van te leren en bewust te worden. Wij bieden mensen het perspectief aan om lastige situaties niet te zien als problemen die opgelost moeten worden, maar om deze aan te grijpen als basis om een volgende stap te maken in de ontwikkeling en er ‘rijker’ uit te komen. 

 

Hoe brengen we dat in de praktijk?

In de FULL START, FULL STOP-sessies creëren we een setting van rust en ruimte, waarin deelnemers fysiek en mentaal bij zichzelf inchecken. Een beweging die op zich niet ingewikkeld of onbekend hoeft te zijn, maar al snel verloren gaat door dagelijkse hectiek, spanning of andere vormen van onrust. Lichaamsgerichte oefeningen en mindfulness, helpen je om aanwezig te zijn bij jezelf en daarmee ook bij je werk en je leven. Deze afstemming op jezelf, brengt per definitie een hogere kwaliteit teweeg in alles wat je doet. In de sessies worden deelnemers zo uitgenodigd om de dag bewust te beginnen en af te sluiten. 

 

De lichaamsgerichte oefeningen en mindfulness zorgen er ook voor dat je weer toegang krijgt tot je eigen sprankelende energie. We verdwijnen makkelijk in plannen, analyseren en piekeren. Dat vindt allemaal plaats in het hoofd en dat veroorzaakt stress in het lijf. Door beweging, door bewuste ademhaling en door je te uiten, bijvoorbeeld door het maken van een beetje geluid, kun je stress/ spanning loslaten. Energie die vastzit, komt daardoor op een hele subtiele manier vrij. In de sessie maak je op deze manier ruimte om beschikbaar te zijn voor wat je op dat moment te doen hebt.